Instalarea dispozitivelor Aladdin și SafeNet pe Mac OS

 

 

 

Dispozitivele Aladdin și SafeNet se instalează în mod similar. Pentru a le instala, procedați astfel:

1.    Pentru MAC Catalina și Big Sur, descărcați aplicația SafeNet Authentication Client 10.2.111 de pe linkul de mai jos:

http://support.certsign.ro/safenet/SafeNetAuthenticationClient.10.2.111.0.dmg

2.    Pentru MAC Mojave și High Sierra, descărcați aplicația SafeNet Authentication Client 10.2.97 de pe linkul de mai jos:

 

http://support.certsign.ro/safenet/SafeNetAuthenticationClient.10.2.97.0.dmg

 

3.    Pentru MAC Sierra și mai vechi, descărcați aplicația SafeNet Authentication Client 10.2.97 de pe linkul de mai jos:

 

http://support.certsign.ro/safenet/SafeNetAuthenticationClient.10.2.90.0.dmg

 

După instalarea aplicației dispozitivului, restartați calculatorul pentru o funcționare corectă.

Atenție!

1. Nu se recomandă să împerecheați tokenul cu key chainul sistemului dumneavoastră de operare.

2. Mac OS introduce tokenul în stand by după o perioadă de nefolosire. În situația în care lăsați tokenul conectat mult timp, la reluarea activității cu tokenul trebuie să închideți aplicațiile în care îl folosiți (Adobe Reader sau browser-ul), să scoateți tokenul și să redeschideți aplicațiile dorite.

3. Dacă folosiți tokenul cu librăria configurată în Adobe Reader, se recomandă ca după ce ați terminat de semnat în Adobe Reader să închideți cu Quit aplicația Adobe Reader și abia după aceea să scoateți tokenul din calculator.

În cazul în care ați avut o aplicație instalata anterior, trebuie să dezinstalați versiunea respectivă (din Uninstall, nu din Move to trash) și apoi să instalați versiunea aferentă versiunii de MAC OS deținute. Dezinstalarea și instalarea se fac cu tokenul scos din calculator. Se recomandă restart după fiecare.

 

Versiuni anterioare pentru aplicația SafeNet Authentication Client:

http://support.certsign.ro/safenet/SafeNetAuthenticationClient.10.2.109.0.dmg

http://support.certsign.ro/safenet/SafeNetAuthenticationClient.10.2.97.0.dmg

http://support.certsign.ro/safenet/SafeNetAuthenticationClient.10.2.90.0.dmg

https://support.certsign.ro/tools/SAC_10_2_Mac.zip – conține versiunea 10.2.82

https://support.certsign.ro/tools/SAC_10_1_Mac.zip – conține versiunea 10.1.44

 

Utilizarea certificatului la semnare în Adobe Reader

Pe versiunile mai noi de MAC OS (Big Sur, Catalina, Mojave), pentru semnarea documentelor pdf în Adobe Reader este suficient să setați CAdES ca Default Signature Format. Setarea se face pe calea Acrobat Reader-> Preferences -> Signatures -> Creation & Appearance -> Default Signature Format.

După realizarea acestei setări, închideți Adobe Reader cu Quit din Dock, conectați tokenul la calculator și deschideți cu Adobe Reader documentele pdf dorite pentru semnare.

În cazul în care nici după restart nu apare certificatul la semnare în Adobe Reader, trebuie configurată librăria tokenului în această aplicație. Pentru configurare urmați pașii

1.    Accesați succesiv Acrobat Reader-> Preferences -> Signatures -> Identities & Trusted certificates-> More... -> Digital IDs -> PKCS#11 Modules and Tokens -> Attach Module și copiați librăria tokenului: /usr/local/lib/libeTPkcs11.dylib.

2.    După atașarea librăriei selectați pozitia SafeNet eToken PKCS#11 apărută sub PKCS#11 Modules and Tokens, apăsați butonul Login (din panoul din dreapta) și introduceți PIN-ul (parola) tokenului.

3.    Selectati labelul (denumirea) tokenului din panoul din stânga, apoi certificatul (aflat în perioada de valabilitate) apărut în panoul din dreapta și alegeți Usage Options -> Use for Signing.

4.    Închideți aplicația Adobe Acrobat Reader DC cu Quit (Terminare) din Dock.

 

 

Utilizarea certificatului la autentificare în Mozilla Firefox

Pentru autentificarea din Mozilla, trebuie să configurați librăria tokenului aflată in locația  /usr/local/lib/libeTPkcs11.dylib accesând succesiv Tools -> Privacy & Security -> Certificates -> Security Devices.